ÇARŞAMBA
Giriş Tarihi : 09-09-2022 21:48   Güncelleme : 09-09-2022 21:50

Başkan Yılmaz’dan Fındık Çağrısı; Haksız Rekabetin Önüne Geçeceğiz

Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, fındık piyasasında yaşanan olumsuzluklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Fındık sektöründe faaliyet gösteren İtalyan firma Ferrero’yu hedef alarak firma tarafından piyasada yaratılan “haksız rekabet” ve “tekelleşme” oluşumlarını yakından takip edeceklerini ve gereken tüm sorumluluğu yerine getireceklerini belirtti.

Başkan Yılmaz’dan Fındık Çağrısı; Haksız Rekabetin Önüne Geçeceğiz

ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz yaptığı açıklamada, Fındık piyasasında Dünya’da ve Türkiye’de faaliyet gösteren Ferrero firmasına yönelik tepkilerin arttığına dikkat çekerek, Türkiye fındık piyasasını dalgalandıran ihracatçı firmayı hedef gösterdi.

Ferrero’nu Piyasada Gösterdiği Tutuma Tepkiler Büyüyor

Başkan Yılmaz, Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ilçenin en önemli üretiminin ve ticaretinin fındıktan yapıldığını belirtti. Yılmaz’dan gelen açıklamada;” Geride bıraktığımız günlerde fındık sektöründe yaşanan dalgalanmalar tarafımızca üzüntü ile karşılanmıştır. Sektörde faaliyet sürdüren İtalyan Firma Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş. tarafından piyasada haksız rekabet oluşturulduğu ve tekelleşme yaratıldığı yönündeki iddialar borsamızca yakından takip edilmektedir. Ferrero’ nun yapmış olduğu tedarikçi sözleşmesi ile gerçekleştirdiği alımlarda belirlenen durum ve 48.-TL+1 .-TL olarak ilan ettiği fiyat piyasada tepkilere neden olmuştur. Rekabeti bozan tüm etkenlerin izlenmesi, tespiti ve ilgili kurumlara aktarılması Borsa’nın hükümlü olduğu kanun ile tanımlanmış görevlerinden birisidir. Bunun gereği olarak Ferrero’nun sergilediği tekelci tutumun tarafımızca kabul edilmesi mümkün değildir” ifadelerine yer verdiği kaydedildi.

Yılmaz; “Rekabet piyasası; bir pazarda hiçbir satıcının sattığı ürünün fiyatını etkileme gücüne sahip olmadığı piyasalardır. Bu ekonomi politiği öğretisine göre, Ferrero firmasının kamuoyuna mâl olacak şekilde fiyat açıklaması rekabet piyasasının tekel gücünü tek eline alarak ihlal edildiğini ortaya çıkarmaktadır. Bu tutuma kayıtsız kalmak mümkün olmadığı gibi elbette bir cevabı ve yaptırımı olacaktır” dedi.

Yılmaz; Görevimiz Piyasayı ve Üreticiyi Korumak

Başkan Yılmaz, kurum olarak görevlerinin üyelerini ve fındık piyasasını korumak olduğunun altını çizerek, “Borsa olarak, başta üyelerimiz olmak üzere ilçemize ve bölgemize zarar getirecek tutumlara ve bahsi geçen iddialara ilişkin sorumlu olduğumuz mevzuat ve bağlı olduğumuz hukuk gereğince görevlerimizi yerine getirmekteyiz. Sektörde yaşanan bu fiili durumun ortadan kaldırılması ve rekabet piyasasının tesis edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu hususta Borsamızın, konuyu yakından takip ederek, piyasa dengesini sağlamak adına tüm sorumluluğu ve gayreti göstereceğini kamuoyunun bilgisine sunarız” sözlerine yer verdi.

 

 

AdminAdmin