ÇARŞAMBA
Giriş Tarihi : 13-07-2023 18:30   Güncelleme : 13-07-2023 18:37

Çarşamba’da Fındık Rekolte Tespiti İçin Çalışmalar Başladı

Alternatif başlık; Çarşamba’da Fındık Rekolte Tespitine Başlandı

Çarşamba’da Fındık Rekolte Tespiti İçin Çalışmalar Başladı

Çarşamba Ticaret Borsası (ÇTB) tarafından yapılan açıklamada 2023 ürünü fındık rekoltesinin tespiti için Samsun’da çalışmalara başlandığını duyuruldu. Rekolte tespiti için belirlenen bahçelerde 10 Haziran 2023 tarihinde çotanak sayımına başlayan komisyonun, 13 Temmuz Çarşamba gününe kadar sayım ve tespit yapacağı bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda fındıkla ilgili kesimlerin temsil edildiği komite tarafından belirlenecek rekolte için bu yıl da Çarşamba Ticaret Borsası ve paydaş kurumların temsilcilerinin yer aldığı görevli komisyon ile Samsun Çarşamba’da belirlenen fındık bahçelerinde çotanak sayımı gerçekleştirildi.

Üreticilerimiz İçin Bereketli Bir Sezon Diliyoruz

Rekolte sayımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çarşamba Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sercan Yaşar, “Saha çalışması yapan ekiplerimiz gözlem ve tespit sürecini tamamlamıştır. Yapılan incelemeler ve hesaplamalarda fındığın şu an ki verimi ile hasat süreci arasında yaşanabilecek olumsuzluklar ve özellikle hastalıklar hesaba katılarak matematiksel değerlendirmeler ortaya koyulmuştur. 2022 yılı Samsun ve Çarşamba özelinde yapılan rekolte tahmin çalışmaları başarı ile sonuçlandı. Bu yılda başarılı bir sonuç bekliyor, sezon sonuna kadar verimli fındık mahsulü almayı umuyoruz. Tüm istişareler sonucunda oluşan komisyon raporları ile Rakamsal verileri hep birlikte öğrenmiş olacağız. Üreticilerimize ve yatırımcılarımıza bereketli bir fındık sezonu diliyoruz” dedi.

Yaşar, Samsun özelinde Çarşamba, Terme, Ayvacık ve Salıpazarı’nda rekolte çalışmalarının tamamlanmasının ardından sahada çalışan komisyon üyelerinin yapacakları toplantı sonrası oluşturacakları raporları Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunacaklarını ve bakanlığın da Samsun ve Türkiye genelindeki rekolte çalışmasını 14 Temmuz Cuma günü açıklayacağını ifade etti.

2023 yılı için rekolte tespiti yapmaya başlayan komisyonda Tarım ve Orman Bakanlığı Samsun İl ve Çarşamba İlçe Müdürlüğü, Çarşamba Ticaret Borsası, Çarşamba Ziraat odası, Ulusal Fındık Konseyi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarımsal Araştırmaları, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve TMO Samsun Başmüdürlüğü kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.

 

 

AdminAdmin