EĞİTİM
Giriş Tarihi : 16-01-2023 17:24

Çarşamba’da Gönüllere Vefa Bırakılıyor

Samsun’un Çarşamba ilçesinde “Sevgi ile kalpleri yeşertmek Vefa ile büyütmek için biz buradayız” sloganıyla faaliyetini sürdüren Çarşamba Vefa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yeniliklere açık, idealist yaklaşımlar ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda yürüterek, bölgelerinde söz sahibi bir kurum olmak için faaliyet göstermektedir.

Çarşamba’da Gönüllere Vefa Bırakılıyor

Çarşamba Vefa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi; toplumumuzda özel bireyler için farkındalık yaratarak, bu anlamda bilinçli bir çevre ve bilinçli aileler oluşturmak, özel bireylerin hayatına dokunarak bütünleşmeyi sağlamak, uzman eğitim kadrolarıyla özel bireylerin gelişimini sağlayarak olabilecekleri en iyi duruma getirmek, aile eğitimleriyle çalışmalarını destekleyerek en kaliteli hizmeti vermeyi amaçlıyor ve bu misyonları gerçekleştirmek için çalışmalarını devam ettirmektedir.

 “Doktorların incelemesine göre rapor çıkıyor”

Öğrencilerin hangi tanınma basamağından geçerek kurumlarına geldikleri hakkında bilgiler veren merkezin Kurucu Müdürü Ulaş Tırıç, “Çocuğun gelişiminde diğer çocuklara göre gerilik varsa ailenin, çevresindekilerin ya da okul öğretmeninin fark etmesi sonucunda hastaneye yönlendirilip, heyet doğrultusunda gözden geçirilip ve inceleme sonucunda çocuklara özel eğitim gereksinimi vardır ya da yoktur şeklinde rapor çıkarak buna göre yol haritası hazırlanmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Tırıç, “Heyet doktorları arasında; fizik, bilişsel anlam, dil ve konuşma, down grubu, otizmi ve bütün engelli işitme grubunu inceleyecek olan doktorlar var. Bütün engel gruplarının aralarında fark oluşturabilecek bütün bölümlerden çocuklar incelemeden geçiyor.” İfadesini kullanarak konuya açıklık getirdi.

İnceleme sonucunda hastane raporunda konulan tanıları açıklayan Tırıç, “Raporda çocuğun otizm ya da down grubuna girdiğini; fizik tedavi, dil ve konuşma güçlüğü çektiği için desteklenmesi gerektiğini ve kurumumuzda ilgili dersleri almasını içeren rapor çıkıyor.” dedi

“Hastane raporunda yazılanlara göre çocuk tekrar değerlendiriliyor”

Hastane raporu doğrultusunda İlçede bulunan Rehberlik Araştırma Merkezine (RAM), gidildiğini söyleyen Tırıç, “Çarşamba'da Hacı Yılmaz Yılmaz İlkokulu’nun son katında Rehberlik Araştırma Merkezi var. Çocuğun ailesi hastane raporuyla birlikte gidiyor ve orada hocalarımız hastane raporunda yazan tanılara göre çocuğu tekrar değerlendiriyor. Sonrasında rapor doğrultusunda alacağı dersler modül halinde yazılıyor ve sonrasında çocuk herhangi bir özel eğitime gittiğinde eğitime başlayabiliyor.’’ Şeklinde konuştu.

 

“Çocuklar aldıkları raporla birlikte bir ayda 8 seans bireysel ders alabiliyor”

 Öğrencilerin aldığı ders, destek ve alanında yetkili öğretmenlerle eğitim verdiklerinin önemini vurgulayan Tırıç, “Toplu ve bireysel olmak üzere iki tür derslerimiz mevcut. Dersler 40 dakika olmak üzere haftada 2 seans olarak verilmektedir. Bazı çocuklara Haftada bir gün 2 seans dersleri işlenirken, bazı çocuklarımıza da iki gün birer seans olarak ders vermekteyiz. Eğer çocuğun raporunda grup dersi varsa bunu da kendi yaş ve gelişim özellikleri kendi tanısına uygun olan çocuklarla birleştirip grup dersi veriyoruz.” İfadesine yer verdi.

“Eğitim sonrası çocuğun gelişim özelliklerine bakarak program hazırlıyoruz”

Eğitim sonrası için rehberlik araştırma merkezinin vermiş olduğu rapor doğrultusunda çocuğun gelişim özelliklerine bakarak çocuk için bir program hazırladıklarını dile getiren Tırıç, “Bu program bünyesinde çocuklarımız için hocalarımızla birlikte yıl boyunca çalışma planlayıp ilerliyoruz. Bu planlamanın sonucunda çocuklar tekrar rehberlik araştırma merkezine gidip buradan yazılan bir değerlendirme raporuyla birlikte gelip bu raporda biz çocuğumuzla bu dersleri çalıştık bu derslere çalışmaya devam ediyoruz ya da bu konulara henüz geçemedik yazıyoruz. Yaşıtlarına yakın özellikler göstermeye başlayan çocuklarımızın raporu Rehberlik Araştırma Merkezinin yapılan inceleme ile birlikte eğitimine daha gerek yoktur ibaresi olduğunda çocuğun raporu kalkıyor.” Şeklinde konuştu.

 

 ‘’Öğrencilerimize psikolojik anlamda destek olmaya çalışıyoruz’’

Özel Eğitim alan öğrencilerin eğitim haklarını devlet tarafından karşılandığını bu yüzden velilerin özel eğitimde herhangi bir ücret ödemediğini dile getiren Tırıç, “Bunun haricinde velilerin çocuğun engel durumuna göre sahip olduğu haklar var. Bazı velilerimiz çocuklarına baktıkları ve herhangi bir işte çalışamadıkları için bakım parası alabiliyorlar. Bazı çocuklarımızın kendi engelli maaşları ve raporlarındaki orantılarına göre yararlanabildikleri hakları var. Bunlar raporun derecesine göre belli oluyor. Bunun haricinde kurum olarak rehber öğretmenimizin yardımıyla aileleri bilgilendirip bu süreçte neler yapabiliriz gibi psikolojik anlamda destek olmaya çalışıyoruz ve yılın belirli zamanlarında ev ziyaretleri yaparak onları bu süreçte neler yaptığını, neler yapmak istediğini karşılıklı konuşuyoruz. Eğitim adına da yılın belirli zamanları da ailelere seminer veriyoruz.” Dedi.

Ailelerle sürekli iletişim halindeyiz”

Özel eğitimin bir birliktelik ve yaşayış biçimi olduğununs altını çizen Tırıç, “Ailelerinin, okul öğretmenlerinin ve çocuğun birlikte yaptığı çalışmayla yanında olabilirsek çocuk açısından daha yararlı şeyler sunabiliyoruz. Çocuğumuzun öğrenme düzeyi ilerleyince daha güzel oluyor ve bu yüzden biz bu süreçte devlet okulundaki öğretmenler ve ailelerle sürekli iletişim halindeyiz. İlerlemeyi birlikte görmek bizim için de aile içinde çocuk için de çok önemli ve özel.” Şeklinde sözlerini bitirdi.

HABER/FOTO : YAĞMUR DİLEK

 

 

AdminAdmin