ÇARŞAMBA
Giriş Tarihi : 06-02-2025 23:39

Çarşamba’da Gübre Denetimi

Çarşamba ilçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 81 ilde başlatılan gübre denetimi İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Çarşamba’da Gübre Denetimi

Çarşamba ilçesinde Uğurlar Gübre bayinde gerçekleştirilen denetimin ardından açıklama gerçekleştiren Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Bilindiği üzere gübre; mazot, ilaç ve tohum gibi çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin arasında yer alan ürünlerden bir tanesidir. Çiftçilerimiz; girdi maliyetlerinde ne kadar ucuza ne kadar kaliteli ürüne ulaşırlarsa kendilerinin de kazancı o kadar iyi olur. Bizde çiftçilerimizin doğru ürünlere ulaşabilmesi için barkod üzerinden denetimlerini gerçekleştiriyoruz. Bugünden itibaren Türkiye genelinde 3 hafta süre ile bu denetimleri gerçekleştireceğiz. Gübre de barkod okutulmasının yanı sıra içeriklerinin analizleri gerçekleştirilecek, etiket bilgilerine bakılacak. Biz burada sahte gübre ile mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

SAMSUN GÜBRE KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ŞEHRİMİZ

Türkiye genelinde denetimlerin eş zamanlı başladığını belirten Sağlam sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bakanlığımız tarafından İlkbahar mevsiminde gübre kullanımı yoğun olacağı için öncesinde eş zamanlı olarak gübre denetimlerimize başladık. Samsun gübre konusunda önemli şehirlerimizden birisi, Türkiye’de 2024 yılında 7 milyon ton gübre kullanımı varken bunun yaklaşık 1 tonu ilimizde yapılıyor. Bunun da 152 bin tonu ilimizde tarımsal alanda kullanılmakta. Dolayısıyla 47 tane gübre denetçisiyle çiftçilerimizin daha kaliteli, içeriği değiştirilmemiş sahte gübre ile mücadele açısından denetimlerimiz devam ediyor.”

SAHTE GÜBREYE RASTLANMADI

Samsun genelinde gerçekleştirilen denetimlerde sahte gübre ile karşılaşılmadığını söyleyen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “2024 yılı içerisinde 519 tane bayimiz ve 36 tane de üreticimiz var. 2024 yılı içerisinde toplamda 990 adet denetim yaptık. 2025 yılı içerisinde, bugüne kadar da toplam 225 bayimizde 425 civarındaki ürün içerisinde denetimlerimizi yaptık. Dolayısıyla hem analizde hem barkotta 2024 yılı içerisinde ilimizde sahte gübre ile karşılaşılmadı. Ama bu demek değildir ki 2025 yılında denetimlerimiz devam edecek” diyerek sözlerini sürdürdü.

TOPRAK TAHLİLİ

Çiftçilerin gübre kullanımından önce muhakkak toprak tahlili yaptırması gerektiğinin önemine vurgu yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Buradan şunu da belirtmek istiyorum; 152 bin ton gübre kullanıldı diyoruz ama çiftçilerimizin toprak tahlili yapmadan gübre kullanmamasını tavsiye ediyoruz. Çünkü toprağın belki gübreye ihtiyacı yok, belki daha fazla ihtiyacı var. Bunun için de çiftçilerimizin toprak tahlillerini yaptırarak buna göre gübre kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde topraklarımız, çevre kirlenir, keselerine de fazla bir maliyet girer diye düşünüyorum.”

Denetimde ayrıca Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk de hazır bulundu.

HABER:EMİN İNAN

AdminAdmin