GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-01-2023 17:50

YILLANAN ESERLER

Kastamonu Münire Sultan El Sanatları Çarşısında 50 yıldır Oymacılık Zanaatkarlığıyla uğraşan Mehmet Hamzaoğlu ile oymacılık üzerine konuştuk.

YILLANAN ESERLER

Her bakımdan meşakkatli, ince bir iş ile uğraşan Mehmet amca, ortaya çıkardığı eserleri için şu sözleri kullandı; “Bir ürün meydana çıkaracaksak onun zorluğu bile güzeldir.”

Oymacılığı kimden öğrendiniz?

60 yıl önce dünyaca tanınan ağaç oyma ustası olan Hocası Mehmet Ali Özeflani tarafından eğitim aldım. Ondan icazet alarak mesleği kendi başıma yapmaya başladım. Çıraklıkla başladığım oyma sanatına, önce kalfalığa daha sonrada ustalığa terfi ettim.

Kaç yıldır oyma ustalığı yapıyorsunuz?

50 yıldır hat, sandık, tahta oyma ustalığı yapıyorum.

Sanatınızın zor yanları nelerdir?

Bir işi severek yapınca hiçbir iş zor gelmiyor. Zorluk yok ama incelik var. Ahşabın özelliği, tabi ahşabı kaliteli bulmak onu işlemek gibi zorlukları var ama bir ürün meydana çıkaracaksak onun zorluğu bile güzeldir.

Yaptığınız oymayı kadar sürede bitiriyorsunuz?

Bir sandığı, tahtayı yapma süremiz bir ya da iki ay sürüyor.

Hangi ağaç türlerini kullanıyorsunuz?

Kullanımı daha uzun ömürlü olduğu için ceviz, kestane, kayın; yağlı ve sert yapılı ağaçlar kullanıyorum.

Oymacılık sanatı tarihimizde nerelere dayanıyor?

Tarihimizde Selçuklu Devletin’ den bile önce oymacılık Türklerde yapılıyordu. Selçuklu zamanında daha mükemmel dereceye gelmiş. Osmanlı zamanındaysa zirveye ulaşmış.

Kastamonu’da oymacılık sanatının tarihçesi nedir?

Beni yetiştiren Hocam Mehmet Ali Özeflani çok eski ustalardan biridir. 40 küsur tane öğrenci yetiştirmiştir. İlimizde tabi başarılı olanlarda çıkmış, başarısız olanlarda.

İşiniz severek mi yapıyorsunuz?

Evet, severek yapıyorum sevmeyerek yapsaydım 50 yıldır oymacılık yapmazdım. Benim için işim çok değerli.

Öğrencilere her dâim kapınız açık mıdır?

Daha öncede sizin gibi kapımızı birçok öğrenci çaldı; gelene git denmez bizde elimizden geldiğince yardım etmeye çalıştık.

Dükkanınıza daha çok nerelerden müşteri gelmekte? Yabancı turistler geliyor mu?

Yabancı turistler buraya çok gelmiyorlar. Genel olarak yerel halktan veya Ankara, İzmir, İstanbul, Konya… gibi illerden kişiler gelmekte.

HABER/ FOTO: ELİFNUR ÖNDER

AdminAdmin