GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-01-2023 10:49

“Staj ve çırakların olmadığı EYT yarım kalır”

SAMSUNLU STAJ MAĞDURLARINDAN ORTAK SES:

“Staj ve çırakların olmadığı EYT yarım kalır”

 

 

Üniversite, çıraklık okulu ve meslek liselerinde okurken zorunlu staj sürecinde çalışmalarına rağmen sadece sağlık sigortaları yatırıldığı için aktif çalışmaları emekliliğe başlangıç sayılmayan yüzbinlerce mağdur hak mücadelesini sürdürüyor. Samsunlu staj ve çıraklık mağdurları, staj ve çırakların olmadığı EYT’nin yarım kalacağını vurgulayarak, EYT kanun tasarısında stajın da kapsam içine alınmasını bekliyorlar.

 EYT’nin önümüzdeki hafta içinde TBMM’ye gelip, komisyondan sonra genel kurulda görüşülecek olmasıyla geride mağdur olarak kalan staj ve çıraklar Meclis’te EYT kapsamına girmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Staj Sigortası Mağdurları, “Staj, Sigorta Başlangıcı Olsun” kampanyasını sürdürüyor. STK, protokol ziyaretleri, çalıştaylar, basın açıklamaları, televizyon programları ve sosyal medya mecralarında seslerini duyurmaya çalışıyor.

Samsunlu mağdurlar da iktidar ve muhalefet partilerini de ziyaret edip, mağduriyetleriyle ilgili destek turları yapıyor. Mağdur platformu, önümüzdeki hafta içinde Atatürk Onur Anıtı önünde basın açıklaması yapmak için resmi izin için girişimler başlattı.

“EMEKLİLİĞE SAYILMAYAN SİGORTA HAK KAYBIDIR”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, meslek liselerinin ara eleman ihtiyacını karşıladığını belirtti. Salman,  “Ülkemizde ara eleman açığının her geçen gün arttığı şu zorlu günlerde hem velileri hem de öğrencileri meslek liselerine özendirip teşvik etmek şarttır. Özellikle staj esnasında yapılan fiili çalışmaya dayalı sigortanın hiçbir şekilde emekliye başlangıç sayılmaması büyük bir hak kaybıdır. Staj sürecinde yapılan sigorta emekliliğe başlangıç sayılmalıdır. Bir ülkenin gelişmesi, ilerlemesi için doktora, avukata, mühendise ihtiyacı olduğu kadar çok iyi eğitim almış ara elemana da ihtiyacı var. Staj ve çırakların olmadığı EYT yarım kalır. Biz EYT düzenlemesinde Stajın da kapsama alınmasını bekliyoruz.” dedi.

STAJ MAĞDURU OLACAĞIMI BİLSEYDİM; SİGORTAMI KENDİM BAŞLATIRDIM

Samsun Ticaret ve Meslek Lisesi Bankacılık bölümünde öğrenci iken 1996 yılında zorunlu staj yapan Melis Er de lisedeki staj döneminde iki günü okula gidip, üç gün staj yaptığını söyledi.

Ticaret Lisesinde öğretmenlerinin kendilerine verilen Sigorta Sicil Kartlarıyla ilgili olarak, ” Bu SSK kartı ile sigortanız başladı. Bunun değerini emekli olurken anlayacaksınız dediler. Ama hiçte öyle olmadı.” diyen iki çocuk annesi Er, kendisi ve yüzbinlerce arkadaşının büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Staj sigortasının uzun vadeli sigorta kollarına başlangıç sayılmadığını yıllar sonra öğrendiğini kaydeden Er; “Stajımın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım. Staj sigortası mağdurlarına borçlanma hakkı verilerek staj, sigorta başlangıcı sayılmalı. Şuanda SGK’daki sigorta numaramız, stajda bize verilen numaradır. E-Devlette gözüken işe ilk giriş tarihi de staj başlangıç tarihimiz ve her ne hikmetse bu emeklilikte sayılmıyor. Staj olmadan EYT yarım kalır.  ”şeklinde konuştu.

“STAJ MAĞDURLARINA GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA HAKKI VERİLMELİ”

Terme Ticaret Meslek Lisesi mezunu Hakan Halvacı, 1999 öncesi 200 bin meslek lisesi ve çıraklık okulu mezununun yıllardır bu mağduriyetin çözülmesini beklediklerini söyledi. 3 çocuk babası Halvacı,  “Anayasanın eşitlik ilkesine dayanarak birçok meslek grubunda askerlik doğum gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilirken, biz staj mağdurlarına da emeklilikte sigorta başlangıcı olacak şekilde bu hak verilmeli.” dedi.

 

AdminAdmin