ÇARŞAMBA
Giriş Tarihi : 09-01-2023 17:17

Dört Kuşak Zanaatı ’’Demircilik’’ Can Çekişiyor

Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaşayan Davut Akbaş yaklaşık 60 seneden beri Demircilik Mesleğiyle uğraşmakta. Bu işe severek ve isteyerek devam eden Akbaş, mahallesindeki beş demirciden biri.

Dört Kuşak Zanaatı ’’Demircilik’’ Can Çekişiyor

 

1946 doğumlu olan Davut Akbaş, ilkokuldan sonra 12 yaşında demircilik mesleğine başlamış ve askere gidene kadar mesleğe devam etmiş. Askerden döndükten sonra yine mesleğe devam ederek bugüne kadar mesleğinde kalmıştır.

Ailelerinin yarısı çiftçilik yarısı da demircilik mesleğiyle uğraşmıştır. Demircilik mesleği ailesine ve kendisine dedelerinden geçtiği için mesleğine baba dükkanında başlamış ve yaklaşık 60 seneden beri bu işi yapmaktadır.

3 Çocuğu olan Akbaşın oğulları bu mesleği yapmak istemediği için kendi meslekleriyle uğraşmakta. Sadece yanında olan büyük oğlu ona yardım etmekte diğer ikisi ise devlet memuru olmuştur.

Çocuk yaşta başladığı için severek bu işe devam etmiş olup, başka bir iş düşünmemiş. Bu mesleğe başlamış alışmış, bu mesleğin içinde haşır neşir olmuş ve devam etmek istemiştir.

Senelerdir bu çalışma istikrarını Sağlıklı yaşamaya borçlu olduğunu ve kendine iyi baktığını işini severek ve özenle yaptığı için başka bir yolu olmadığını dile getirdi. Manevi açıdan bu meslek çoluk çocuğu okutmaya ve evlerini yapmaya yaradığını kendi hayatlarını kurtardıklarını söyledi.                              

Tam olarak Demircilik mesleği, eski atalarımızdan kalma sıcak demirle ziraata dayalı malzeme yapmak. Demircilik asla ölmeyecek bir meslektir, ömür boyu sürer çünkü her şeyin temeli demirdir, her şeyin ana maddesi demirdir. İnşaat, kapı, pencere, çatı gibi yapımlar da en sağlamı da demirdir.

Ürettiği ürünlerden bahsedecek olursak: Bel küreği, fide dibi kazma küreği, odun kesme baltası, fındık dibi temizleme malzemeleri, mısır kesme orağı gibi daha çok ziraata dayalı malzeme kullanılıp yapılmakta.

Akbaş, Fabrikalar ve teknolojinin kendisini çok fazla etkilediğini hatta meslekte eskiden 30 tane sanatkar varken simdi 4-5 tane sanatkar kaldığını belirtti.

Akbaş’’ İş yerinde aile kavramının sağlam olması lazım çünkü ortam ona göre şekilleniyor. Aile kavramı yok olduğu zaman işler ilerlemeyebilir. Eğitmek için çırak gelmiyor Kardeşim Mustafa ile senelerden beri beraber bu işi yürütüyoruz. Dede baba mesleği olduğu için dışardan kimse gelip de bu mesleği öğret diyen yok baban seni okula   nasıl yazdırdıysa aynen öyle işte.

Çocuk gelir buraya ben bu işi yapamam der gider. Siz bile bu gazetecilik mesleğine başladınız, niye? çalışmak için insan alıştığı yoldan saparsa yönünü şaşırır yapamaz.’’ Dedi.

Yeni nesil gençlerin bu mesleği seçmemesi bu işin ağır olmasından dolayı olmadığını bu işi sevmedikleri için olduğunu ve Sanata giren kişinin mesleği sevmesi gerektiğini ancak o şekilde bu işi yapabileceğini söyledi.

Akbaş ‘’Bu mesleğe başlamak kolay değil benim mahallemde 7 tane demirci vardı şimdi bir tek ben kaldım. Artan teknolojiyle beraber her şey artık daha kolay kimse el sanatına yönelmiyor bu nedenle Demircilik mesleği bitiyor.’’ Diyerek sözlerini bitirdi.

HABER /FOTO: YAĞMUR DİLEK

AdminAdmin